Followers

Thursday, February 13, 2014

Parenting: Beg mu, beg mu jua..

Assalamualaikum..

Kenapa beg?

Bayangkan ada 4 org anak. Sorang dah tahun 1 – ada 3 beg (sek pagi, transit, sek ptg/agama), sorang tadika – ada 2 beg (sek dan day care), 2 org lagi pegi taska.7 BEG YOUUU!!

Handbag mama lagi. Tu belum masuk ada singgah Giant ke beli barang-barang sebelum ambil anak2 di taska utk balik rumah. Oh bags!

Misi?
Latih anak-anak ‘kendali’ beg sendiri,

Masa bila?
Waktu pergi dan balik taska/sekolah.
Pergi/balik dari jalan-jalan.

Rasional
Ajar anak bertanggungjawab dengan ‘harta’ sendiri.
Ajar anak untuk mudahkan kerja mama-papa.. with little helper, we happier :D

Method?
1. Beg
*Belikan beg yang menarik minat. Suhail suka Angry Birds, Syakir suka Lightning McQueen, Safiya suka Hello Kitty, adik Syahmi suka ape? – ape2aje lah adik

2. Belongs to:
*         Kenalkan beg siapa punya ni? Untuk budak2 kenit, boleh pegang selalu. Kt rumah main pun boleh pakai beg. Jangan koyak sudah..nnt mama jadi HULK!

3. Letakkan nama pada beg
*         Anak2 proud sbb beg tu ade name dia. Dia rasa ‘hebat’ – bak kata Syakir.
*         Sebagai salah satu latihan bacaan utk anak2 yg dah pegi sekolah.
o        Macam Syakir 5 tahun, x pandai baca lagi. But he memorized the word/s.
Syakir   :           Mama, ni beg Syakir.
Mama   :           Mana Syakir tau. Sama je ngan beg kawan. Cuba check dulu.
Syakir   :           Ye lah..ni beg Syakir.
Mama   :           Mana Syakir tau.
Syakir   :           Nilah nama Syakir..SYAKIR..Syakir nampak.

o        Makanya, boleh apply juga pada ‘harta2 AhmadAlbab’ yg lain – kasut sekolah, pakaian and stationaries. So far, Syakir dapat Mumtaz..dia cermat dan kemas. Barang tak pernah hilang (pencil, etc.). Suhail jayyid jiddan utk buku n brg2 besar..jayyid utk benda2 kecil..sbb mama letak nama tp die pegi buang..ade ke patut..huhu
4. Tempat beg
*         Bagitau kat mana patut letak beg.
o        Rak beg untuk beg sahaja. At our home, bilik ‘bibik’ tempat letak beg. Dah siap 1 rak utk bags.
o        Balik dari taska sebelum turun kereta mesti ambil beg MASING-MASING dan bawa masuk rumah. Keep telling them mana nak letak. In our case, letak kat dapur, tepi mesin basuh. Nanti senang mama nak kemas bekas bekal makan dan keluarkan baju2 kotor utk basuh..hehe.

Dan malam itu…

Mama   :           Aik, ni beg siapa kt tengah2 pintu ni? Knapa tak letak tempat beg?
Suhail   :           Bukan Suhail punyaa (jerit dari celah2 mainan)
Syakir   :           Syakir tengok macam bukan Syakir punye je.
Mama   :           Abis sapa punye? Grrrr..
Syakir   :           Ni Syakir nampak takde nama Syakir. Tp dalam ni ade botol air dengan buku.
Suhail   :           Buku apa Syakir. Meh Suhail baca. Sebenarnya saya isteri dia..cuba mama tengok pulak.
Mama   :           Eh, mmg macam mama punye lah..hehe..sorry :D


K, bhai.