Followers

Tuesday, February 4, 2014

World Hijab Day

Assalamualaikum..

Tak tahu pun pasal World Hijab Day. Hari ni baru tau.

World Hijab Day disambut (ye ke) pada 1 Februari. Gerakan ini telah diasaskan oleh Saudari Nazma Khan dari NYC. Beliau ni asal dr Bangladesh, berhijrah ke US sejak berusia 11 tahun. Nak jadi ceritanya, masa beliau menetap kat The Bronx, New York macam2 gelaran die dapat sbb berHIJAB. Lagi hebat selepas tragedi 9/11. Dan tercetuslah idea beliau utk share experience berhijab dengan bukan muslim. Niatnya 1, supaya mereka ni rasa apa perasaannya berhijab. Semua bole rujuk di laman web ni:

http://worldhijabday.com
BTW, World Hijab Day ni baru mula tahun lepas. Sambutan sangatlah menggalakkan..glad to hear that :) Jadi tahun 2014 ni tahun ke-2 dengan letakan sasaran sebanyak 1 juta penyertaan.

Tercapai kah?

Kalo nk donate pun boleh..nk support pun boleh..nk war-war pun sangatlah boleh..pahala la tu..inshaAllah.

Moga berjaya :)

"Walk a Day in My Shoes"

Wassalam.