Followers

Thursday, February 27, 2014

Parenting: Shouting!

Assalamualaikum..

Anak2 bila happy atau sedih, dia akan express it in many ways. Salah satu JERIT!!

Bingit kan..kena plak yang suara memang nyaring..huh!

Macammana nak kawal?
Jangan sekat sangat! 'Jangan jerit! Bising!'..big NO. 

Biarlah dia jerit, cuma:
  1. Kita mesti -- SABAR byk2 ye tuan/puan..mengucap panjang ke pendek ke..ikutlah..bwk bertenang ye. Kita tenang baru lah cari jalan nak handle anak2..betul kan?
  2. Kita pun elakkan selalu express perasaan dengan jeritan. Anak tengok kita tu mak!

Kami cuba pendekatan ni:
  1. Bagitau bila boleh jerit. Bagi masa dan ruang. Contoh: jerit waktu petang je pukul 5 kat padang permainan.
  2. Jangan lupa bagi minum air takut sakit tekak..hehe
  3. Dengar je dia jerit, pegi kat dia dan balas ckp dia dengan bisikan. Mmg kena buat byk kali ni kalau nk sukses. Anak kami, berjaya. Tapi 2-3 hari pastu buat balik..hahaha
  4. Pujian kalau tak menjerit. Bodek sikit je mama. Anak senyum, kita laaaagiiii senyum :)

Eh, kalau dia jerit2 means menangis2 kat mall?
  1. biarkan aje..Jarakkan diri sikit dari anak (utk elakkan rasa malu melampau..haha). Dia dah ok boleh slow talk.
  2. Dukung bawak masuk kereta kejap. Biar dia senyap sendiri kendian baru 'basuh'.
  3. 'Kasi ingat' awal2 lagi di rumah. Cth: Kalau anak tak jerit2 dekat mall, sebelum balik boleh dapat hadiah atau buku. Tp jangan sesekali mungkir janji ye :)
Kadang2 anak2 ni memang saja menduga tahap kesabaran kita. Teringat kata Dr Rozieta Shaari - sabar tapi mesti tegas.

Tengok mudah kan jadi mak bapak? HAHAHAHA..Good luck people!

Wassalam.